Tehnologia Inverter: cum influenteaza capacitatile unui aparat de aer conditionat?

Ce este tehnologia Inverter
Tehnologia Inverter - Schema de functionare

In prezent, aparatele de aer conditionat cu Inverter sunt considerate superioare din punct de vedere tehnologic si din punct de vedere energetic in raport cu aparatele de aer conditionat traditionale, de generatie mai veche. Insa, ce inseamna cu adevarat aceasta tehnologie si care sunt avantajele acesteia la un aparat de aer conditionat?

Tehnologia Inverter este folosita inca de la inceptul anilor 1900, insa, ca orice alta tehnologie nou-descoperita, la implementarea acesteia in modelul aparatelor de aer conditionat, s-au constatat anumite deficiente, deficiente care, in prezent, au fost inlaturate prin studii si cercetari avansate.

Un aparat de aer conditionat traditional functioneaza dupa principiul OPRIT/PORNIT. Cu alte cuvinte, atunci cand temperatura din incapere creste peste nivelul setat, aparatul de aer conditionat traditional porneste si functioneaza la capacitate maxima pana cand se atinge temperatura dorita, dupa care se opreste complet. O noua crestere de temperatura in incapere, implica o noua pornire/oprire a compresorului aparatului de aer conditionat.

Spre deosebire de aparatul de aer conditionat traditional, aparatele care functioneaza dupa tehnologia Inverter nu realizeaza o pornire/oprire completa la fiecare depasire a temperaturii peste nivelul prestabilit si nu functioneaza continuu la capacitate maxima. Astfel, cand temperatura in incapere nu mai respecta nivelul stabilit, aparatele cu Inverter pornesc incet pentru a elimina un consum de energie brusc si ridicat; apoi, pe masura ce se atinge nivelul de temperatura optima, viteza compresorului creste progresiv, si apoi scade incet, mentinandu-se la un nivel de functionare minima chiar daca temperatura a atins pragul optim.

La prima vedere, o functionare continua a compresorului, chiar si la valori minime, ar insemna un consum ridicat de energie. Cu toate acestea, consumul ridicat de energie apare la pornirile si opririle repetate ale compresorului si mai ales, datorita unei functionari continue la capacitate maxima. In cazul tehnologiei Inverter, printr-o functionare continua la niveluri minime, fara opriri si porniri repetate, se evita consumul mare de energie.

Avantajele tehnologiei Inverter

  • Eficienta energetica. Fiind evitate pornirile/opririle repetate si functionarea continua la capacitate maxima, se reduce substantial consumul de energie electrica;
  • Fiabilitate crescuta in timp. Gradul de uzura al componentelor scade datorita evitarii pornirilor/opririlor repetate;
  • Zgomot redus. Poluarea fonica scade semnificativ datorita evitarii pornirilor si opririlor repetate.