Importanta vacuumarii la montajul aparatului de aer conditionat

Importanta vacuumarii la montajul aparatului de aer conditionat

Umezeala depusa pe conductele si traseele prin care circula agentului frigorific poate contamina circuitul, ducand inevitabil la o incetinire in functionarea aparatului de aer conditionat si la o scadere a randamentului. Ori de cate ori, un aparat de aer conditionat este montat sau reinstalat ca urmare a unei reparatii, traseele prin care circula agentul frigorific trebuie sa fie vacuumate intrucat agentul frigorific existent in aparat se combina cu umezeala de pe linii, iar la momentul pornirii unitatii, umezeala incepe sa inghete, colmatand liniile. In acest caz, aparatul de aer conditionat functioneaza in ritm fortat pentru a raci aerul din locuinte. Prin eliminarea umezelii - printr-un proces de vacuumare - se restabileste functionarea aparatului de aer conditionat la parametrii normali. Tot datorita prezentei particulelor de apa in instalatia de aer conditionat, se pot produce dopuri de gheata care migreaza si care duc, intr-un final, la blocarea ventilului de laminare al echipamentului. In acest caz, este necesara, in mod obligatoriu, o decontaminare cu azot uscat prin purjari repetate.

Totodata, tot prin vacuumare se reduce numarul de componente necondensabile care se gasesc pe traseele instalatiei. Existenta particulelor necondensabile in circuit duce la o presiune mai mare de condensare a agentului frigorific, si automat, la un consum mai ridicat de energie electrica. Intr-un final, elementele necondensabile care vin in contact cu agentul frigorific sunt cocsificate in circuit. Prin vacuumare se reduce cantitatea de gaze necondensabile, fiind necesar ca prezenta acestor tipuri de elemente sa fie de maxim 1% pentru o functionare optima a aparatului de aer conditionat.

Operatiunea de vidare este realizata cu ajutorul pompei de vid care se conecteaza la unitatea exterioara a echipamentului de aer conditionat. O operatiune de vidare completa poate dura intre 15 minute si 3-4 ore, in functie de marimea instalatiei frigorifice vidate si puterea de vacuumare a pompei utilizate, exprimata in litri/minut. O pompa de vid poate fi utilizata pentru orice tip de agent frigorific, intrucat functioneaza pe baza de ulei poliesteric. Pentru o vacuumare eficienta, este recomandat ca uleiul poliesteric al pompei de vid sa fie inlocuit dupa fiecare utilizare.

Operatiunea de vidare a instalatiei de aer conditionat este realizata, mai ales, de personal specializat, in momentul instalarii sau reinstalarii aparatului de aer conditionat. Cu toate acestea, vidarea poate fi realizata si de catre beneficiar, avand in vedere ca pompa de vid si echipamentul aferent pot fi inchiriate.