Cum functioneaza un aparat de aer conditionat

Cum functioneaza un aparat de aer conditionat
Schema de functionare echipamente de aer conditionat

Principiul de functionare al aparatelor de aer conditionat este similar pentru toate echipamentele de climatizare, inclusiv agregate frigorifice, pompe de caldura etc. si are la baza schimbul de temperatura care se realizeaza intre doua medii diferite cu ajutorul unor lichide cu proprietati deosebite, denumite generic, agenti frigorifici.

Inca de la inceput este necesar sa precizam ca nu exista nici un schimb de aer intre unitatea interioara si cea exterioara a unui aparat de aer conditionat, iar aerul rece din interior nu provine de afara prin intermediul conexiunii dintre cele doua unitati ale echipamentului. In interior, aerul cald este circulat continuu si racit prin preluarea caldurii acestuia de catre agentul frigorific care se gaseste in echipamentul de aer conditionat, formand astfel, un circuit continuu de preluare si eliminare de caldura.

Procese care se intampla in unitatea interioara a unui aparat de aer conditionat:

  • Datorita miscarii de rotatie a ventilatorului, aerul cald din incapere este filtrat si condus pe vaporizatorul situat in unitatea interioara, prin tevile caruia circula agentul frigorific aflat in stare de lichid rece. In acest moment, are loc un schimb de temperatura, considerat astfel: aerul cald se raceste in contact cu tevile vaporizatorului, este racit si eliberat inapoi in incapere, iar caldura este transferata agentului frigorific. Pe masura ce agentul frigorific preia caldura aerului din incapere, trece din starea de lichid rece in starea de gaz rece cu presiune scazuta;
  • Vaporii de apa care se gasesc in aerul cald, condenseaza prin racire, sunt colectati in tavita de condens si eliberati in exterior prin furtunul de condens.

Procese care se intampla in unitatea exterioara a unui aparat de aer conditionat:

  • Pentru a incepe un nou circuit de racire, este necesar ca agentul frigorific aflat in stare de gaz rece cu presiune scazuta sa atinga din nou starea de lichid rece. Astfel, la nivelul compresorului situat in unitatea exterioara, este marita presiunea gazului si, implicit, temperatura acestuia, prin comprimare. Cu alte cuvinte, dupa ce paraseste compresorul, agentul frigorific se gaseste in starea de gaz fierbinte, cu presiune ridicata;
  • La nivelul condensatorului, situat in unitatea exterioara, agentul frigorific aflat in stare de gaz fierbinte cu presiune ridicata, condenseaza (prin cedare de caldura) la temperatura si presiune constanta. Dupa ce trece prin ventilul de laminare, agentul frigorific redevine un lichid rece, incepand astfel un nou circuit de racire.